niedziela, 17 marca 2013

Powszechne przekąski



Jak przystało na miasto turystyczne, w czasie przedświątecznym Praga zaprasza do skorzystania z kiermaszy w centrum. Obok wytworów dla duszy – pisanek, króliczków, znajdziemy także coś dla podniebienia. Prym wiodą Trdelnik i Langosz.
Trdelnik to słodkie ciasto pochodzące ze Słowacji, z miasta Skalica. Jest wykonywane z walcowanego ciasta, owijanego wokół kija, a następnie grillowanego i posypanego cukrem wymieszanym z cynamonem. Zapewne leży w guście tych, którzy lubią zjeść małe co nieco, ale niekoniecznie bardzo słodkie. Miłośnikom bardziej pikantnych przekąsek do gustu winien przypaść Langosz.  To specjalność charakterystyczna dla kuchni węgierskiej. Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów. Najczęściej jada się je z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną, startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Tutejsi kramarze serwują je z czosnkiem, starym serem i… ketchupem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz