Trdelnik to słodkie ciasto pochodzące ze Słowacji, z miasta Skalica.
Jest wykonywane z walcowanego ciasta, owijanego wokół kija, a następnie grillowanego
i posypanego cukrem wymieszanym z cynamonem. Zapewne leży w guście tych, którzy
lubią zjeść małe co nieco, ale niekoniecznie bardzo słodkie. Miłośnikom
bardziej pikantnych przekąsek do gustu winien przypaść Langosz. To specjalność charakterystyczna dla kuchni
węgierskiej. Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone
ziemniaki, mleko, cukier, sól i olej. Przed smażeniem na głębokim oleju ciasto
jest formowane w płaskie placki o średnicy kilku-kilkunastu centymetrów.
Najczęściej jada się je z czosnkiem bądź masłem czosnkowym, a także śmietaną,
startym serem żółtym, szynką lub jeszcze innymi dodatkami. Tutejsi kramarze
serwują je z czosnkiem, starym serem i… ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz